• #filoxeniaMoU

Η Φιλοξενία είναι υπόθεση όλων

Updated: Mar 23


του Αλέξανδρου Βασιλικού*


Μπροστά μας υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία. Μπορεί να μην φαίνεται καθαρά μέσα στο σημερινό θολό τοπίο των υγειονομικών μέτρων, των οικονομικών δυσκολιών και της ψυχολογικής κόπωσης, όμως αν ενώσουμε σωστά τις "τελείες" δεδομένων και παραδοχών τότε η εικόνα της ευκαιρίας σχηματίζεται μπροστά στα μάτια μας.


Η δεκαετής κρίση που προηγήθηκε ανέδειξε την ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, θα υπερβαίνει δομικές αδυναμίες και παθογένειες και θα διαμορφώνει μια εθνική οικονομία με διεθνή ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο πριν ακόμη καταφέρει να κάνει η χώρα τα πρώτα βήματά της προς αυτή την κατεύθυνση, έστω και με τους μεταμνημονιακούς περιορισμούς που προβλέπονταν, βρεθήκαμε στη δίνη της πανδημίας που προκάλεσε ένα μεγάλο παγκόσμιο σοκ απωλειών.


Η ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση της πανδημίας έβαλε στο τραπέζι καινούργια δεδομένα που δεν υπήρχαν. Πρώτο και βασικό, οι πόροι για την επανεκκίνηση μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των 750 δις ευρώ. Ταυτόχρονα μπήκαν σε αναστολή μέχρι το τέλος του 2021 οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και ξεκινάει ήδη η συζήτηση για αλλαγές που θα δίνουν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο στα κράτη - μέλη.


Μέσα σε αυτό το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον και με εξασφαλισμένους τους πολύτιμους πόρους που θα χρηματοδοτήσουν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το τέλος της πανδημίας μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει την αφετηρία μιας νέας Ελλάδας. Αυτή είναι η ιστορική ευκαιρία και είναι το momentum που θα προσδιορίσει τη χώρα κατά τον 21ο αιώνα.


Η επιτυχία κρίνεται πάντα από το αποτέλεσμα, όχι από τις προθέσεις. Κερδίζεις αν δώσεις τη μάχη σου από εκεί που είσαι πραγματικά ισχυρός κι έχεις σοβαρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Αυτή είναι η ελληνική Φιλοξενία, η οποία έχει αποδείξει διαχρονικά την ικανότητα να φέρνει αποτελέσματα και να συνεισφέρει διαχρονικά στην οικονομία και την κοινωνία.


Η Φιλοξενία, τα καταλύματα και η εστίαση μαζί, αφορούν σχεδόν το σύνολο της πραγματικής οικονομίας. Η Φιλοξενία αξιοποιεί την ελληνική πρωτογενή παραγωγή και ταυτόχρονα συμβάλλει καταλυτικά για να κερδηθεί το στοίχημα της εξωστρέφειας και της τοποθέτησης των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων σε μεγάλες διεθνείς αγορές. Συνεισφέρει στην ενίσχυση της μεταποίησης, προσδίδοντας αυξημένη δυναμική στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Τροφοδοτεί τον κύκλο εργασιών για πάρα πολλά επαγγέλματα και πλήθος επιχειρήσεων, από τους λογιστές και τους μηχανικούς μέχρι τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας και πληροφορικής. Ακόμη και μέσα στα χρόνια της κρίσης, η Φιλοξενία στήριξε την οικοδομή και τις κατασκευές. Μόνο τα καταλύματα επενδύουν 1,5 δισ. € ετησίως για ανακαινίσεις και επισκευές. Επιπλέον, δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για την εμπορική δραστηριότητα καθώς μια αγορά 10 εκατομμυρίων γίνεται στη διάρκεια της σεζόν μια αγορά 44 εκατομμυρίων!


Η Φιλοξενία δημιουργεί αλυσίδες αξίας και η προστιθέμενη αξία της στην οικονομία υπολογίζεται ετησίως σε 12,5 δις ευρώ. Κάθε ευρώ στη Φιλοξενία λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την ανάπτυξη.


Η ιστορική ευκαιρία υπάρχει. Η επένδυση στην ελληνική Φιλοξενία αποδεδειγμένα μπορεί να επιταχύνει τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Γι' αυτό και ο τουρισμός πρέπει να έχει κεντρική θέση στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.


Η ευκαιρία είναι σαν το βέλος του τόξου. Άπαξ και φύγει δεν επιστρέφει. Η Ελλάδα μέτρησε αρκετές "χαμένες ευκαιρίες" κι αυτό αποδείχθηκε οδυνηρό και επιζήμιο. Τώρα είναι η ώρα των κερδισμένων ευκαιριών για την οικονομία, για την ανάπτυξη, για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

*Ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός είναι Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το Πρώτο Θέμα 14.3.2021.

227 views