• #filoxeniaMoU

Να επενδύσουμε σε αυτά που μας ενώνουν

Το ζητούμενο μιας νέας Ελλάδας καθώς διασταυρώνονται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις που αλλάζουν με ψηφιακές ταχύτητες τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, θα το απαντήσουμε σωστά, στο βαθμό που πάρουμε το μήνυμα της ιστορίας. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το μήνυμα της συνεργασίας και της συνένωσης των δυνάμεων. Ακούγεται απλό, όμως δεν είναι. Ενώ γνωρίζουμε από την ιστορία τα ευεργετήματα και τα οφέλη της συνένωσης των δυνάμεων, αρεσκόμαστε στον μεταξύ μας διχασμό, εξαντλώντας κάθε πιθανή κι απίθανη αφορμή.

Ο διχασμός είναι πάντα η εύκολη λύση. Η ανακλαστική συνήθεια. Η φυγόπονη βολικότητα της παραμονής στη "ζώνη ασφάλειας" αυτών που μας χωρίζουν. Να ακολουθούμε την πεπατημένη και να μένει η σκέψη μέσα στο "κουτί". Αντίθετα, η συνένωση δυνάμεων απαιτεί προσπάθεια, διάλογο, τεκμηρίωση, επιχειρήματα και διορατική ικανότητα ως προς τη "μεγάλη εικόνα" του μέλλοντος. Προϋποθέτει να εστιάζουμε στις αρετές μας και όχι στα ελαττώματά μας, δρομολογώντας με αποφασιστικότητα το αύριο της Ελλάδας που αξίζει σε μας και στις επόμενες γενιές.

Στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας τολμήσαμε. Πήραμε την πρωτοβουλία "ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ MoU" για να αναδείξουμε το γεγονός πως η Φιλοξενία ενώνει. Δεν είναι υπόθεση των ξενοδόχων, είναι υπόθεση όλων. Δημιουργεί αλυσίδες αξίας σε όλη την πραγματική οικονομία και λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την ανάπτυξη. Συνεισφέρει τα μέγιστα στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Εγγυάται την περιφερειακή ανάπτυξη και την ευημερία τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα. Η Φιλοξενία φέρνει οφέλη για όλους κι αυτό αναγνωρίζεται ως εθνικός "κοινός τόπος".

Αυτό απέδειξε και η θερμή ανταπόκριση στην πρωτοβουλία μας. Αγκαλιάστηκε από φορείς, θεσμικούς εκπροσώπους και την κοινή γνώμη. Με τεκμηριωμένες θέσεις, με διάλογο, με διαδικτυακή καμπάνια και μια μεγάλη έρευνα σε συνεργασία με την Grant Thornton αναδείξαμε τον στρατηγικό ρόλο της Φιλοξενίας για την ανασυγκρότηση της χώρας στη μετά COVID εποχή. Πετύχαμε έτσι να βρει παντού υποστηρικτές και πολλαπλασιαστές το μήνυμά μας: H επένδυση στη Φιλοξενία είναι προϋπόθεση γρήγορης και βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα, με οφέλη για όλους τους Έλληνες. Γι'αυτό και ο Τουρισμός πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.

Υπάρχει όμως κι ένα ακόμη πιο σημαντικό κεκτημένο από αυτή την πρωτοβουλία. Τολμώντας να ενώσουμε δυνάμεις, το έδαφος αποδείχθηκε εύφορο στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας συνεργασίας. Βρήκαμε ανοιχτές πόρτες, ανοιχτά αυτιά, ανοιχτά μυαλά. Το να υπερβούμε τα λίγα που χωρίζουν για τα πολλά που ενώνουν, διαπιστώνουμε πως είναι πλέον ώριμο αίτημα και της κοινωνίας και της οικονομίας. Είναι το ιστορικά προκλητικό στοίχημα της γενιάς μας. Το μέλλον της χώρας θα κερδηθεί από την τόλμη να επενδύσουμε σε αυτά που μας ενώνουν. Για να κινηθούμε γρήγορα μπροστά, με συνεργασία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το Το Βήμα της Κυριακής 28.3.2021







32 views